De FIRE movement draait om agressief sparen en vroeg met pensioen gaan. Is dat echt haalbaar? Waar komt het vandaag? Hoe werkt dat in praktijk? En hoe past dat bij dividend beleggen / inkomens beleggen? In dit artikel leg ik het allemaal uit!

Wat is de FIRE movement?

De FIRE movement is een beweging die draait om leven met lage lasten, zo veel mogelijk sparen en vroeg met pensioen gaan. Zo ben je baas over je eigen tijd en hoef je niet het grootste deel van je leven te werken. Als je online zoekt zijn er best een aantal mensen terug te vinden, die vanuit loondienst ergens tussen de 30 en 40 jaar met pensioen zijn gegaan. Wie wilt dat niet?

De FIRE movement in praktijk

Dat klinkt leuk, voor je 30e met pensioen, maar hoe zorg je ervoor dat je echt vroeg met pensioen gaat? Het concept is eenvoudig, de uitvoering is lastiger. Het eerste doel is om te zorgen dat je met lage maandlasten comfortabel en gelukkig kan leven. Vervolgens bekijk je wat je jaarlijkse lasten exact zijn. Dit vermenigvuldig je met 25 en je hebt je jaardoel. Vervolgens spaar je zoveel mogelijk, om dit bedrag te behalen (door je lage lasten,, kan je veel sparen).

Waarom moet je 25x je jaarlasten sparen? Als je defensief je geld belegt, kan je met een rendement van 4% je lasten betalen, zonder dat je inteert op je spaargeld. Hoe ziet dat er uit in getallen?

Stel je kunt rondkomen van € 1.200,- in de maand (want je woont minimalistisch). Dan zijn je jaarlasten € 14.400,-. Je spaardoel (25x je jaarlasten) komt dan uit op € 360.000,-. Dit klinkt als veel geld, maar je hoeft dus zeker geen miljonair te zijn om met pensioen te kunnen (als je lasten laag zijn).

Als je vervolgens een inkomen hebt van € 2.500,- per maand, kan je € 1.300,- per maand sparen. Met een rendement van 4% kost het je net geen 17 jaar om dit bij elkaar te sparen. Start je op je 25e, dan kan je dus op je 42e met pensioen! Zo lijkt het ineens dichter bij dan verwacht!

Let wel, een belangrijk aspect, namelijk de inflatie, is hierin niet meegenomen. Afhankelijk van de inflatie en je lasten, kan dit zon 2 tot 5 jaar schelen (dat je langer door moet werken).

Wat zijn de voordelen van de FIRE movement?

Er zijn twee grote voordelen in mijn ogen. Uiteraard als eerste dat het fantastisch is als je tientallen jaren eerder met pensioen kan. Maar het wat meer verstopte voordeel is, dat je serieus na moet denken wat jij echt belangrijk vindt, nu en in de toekomst. Om te zorgen dat je lasten zo laag mogelijk zijn, moet je heel bewust keuzes maken als het gaat om wonen, werken en vervoer. Wil je een huis van € 600.000,- in Amsterdam of kan je goedkoop wonen en op fietsafstand werken (en dus 20 jaar eerder met pensioen!)? Kan je dan echt zonder auto? Is af en toe kleding van een 2e hands winkel (noem het vintage) oké? Ga je naar een all in resort op vakantie of zoek je een leuk huisje midden in Frankrijk buiten de toeristische gebieden? Wat doe je in je vrije tijd, iets wat een extra zakcentje oplevert (zoals bloggen ;))? Als je met vrienden af spreekt, kan dat ook lekker bij iemand thuis met een hapje en drankje, in plaats van in de cocktailbar. Gek op lezen? Wordt lid van de bibliotheek (of Kobo plus van Bol.com).

Wat kan helpen is je ideale dag schetsen. Hoe zit je dag eruit als je niet hoeft te werken? Maak het zo concreet mogelijk. Hoe laat sta je op, wat is het eerste dat je gaat doen, wie zijn er bij je, waar woon je, wat ga je de rest van de dag doen (je hoeft immers niet te werken). Zet dit op papier, mocht je in het proces van sparen twijfels hebben, lees je ideale dag door, zodat je weer nieuwe motivatie hebt om je doelen te halen!

Meer weten over het behalen van je doelen? Lees dit artikel!

Wat zijn de nadelen van de FIRE movement?

Het grootste nadeel is, dat als je leven al in een bepaalde fase zit (je hebt een koophuis en een gezin bijvoorbeeld), dan is ook je uitgave patroon daarop ingericht. Dit uitgave patroon past niet bij veel sparen en vroeg met pensioen gaan. Als je echt 50% of meer van je netto inkomen wilt sparen, zal je zeer waarschijnlijk ingrijpende beslissingen moeten nemen (goedkoper wonen, auto weg doen etc.). Dit vraag veel meer van je, dan wanneer je jong bent en mogelijk zelfs nog thuis woont. Verder is de huidige maatschappij niet heel erg ingericht op zuinig leven. Je wordt dagelijks aan vele verleidingen bloot gesteld. Daar komt bij dat je sociaal gezien mogelijk achter blijft of niet altijd mee kan doen. Daar staat wel tegenover dat je vervolgens 15 jaar (of meer) eerder met pensioen kan. Je moet echt de discipline hebben om de juiste keuzes te maken.

Je moet (zie ook voordelen) een bijzonder duidelijk doel voor ogen hebben, waar je alles voor opzij wilt zetten, iedere dag weer. Als je dit niet hebt, zal het niet meevallen om je streefbedrag bij elkaar te sparen.

Dividend beleggen en de FIRE movement

Het sparen van 25x je maandlasten is best lastig. Het gaat een stuk sneller als je inderdaad 4% of meer rendement behaalt (17 jaar met 4% rendement, 24 jaar met 0% rendement). Je ontkomt er bijna niet aan om je geld grotendeels te beleggen. Dit kan op vele manieren (bijvoorbeeld met hulp van de All Weather portefeuille van Ray Dalio), maar belangrijk is, dat er uiteindelijk minimaal 4% dividend/rente uitgekeerd wordt. Hier moet je immers van leven. Afhankelijk van de risicos die je wilt lopen, kan je voor een hoger rendement kiezen (met een grotere kans op slechte jaren) of voor bijvoorbeeld ETFs met 50/50 spreiding tussen aandelen en obligaties. Wil je zelf een portefeuille samenstellen, lees je dan goed in in de risicos.

Wil je onze ETF portefeuille gratis ontvangen (inclusief stappenplan). Klik hier!

Boeken over FIRE movement

Wil je meer weten over FIRE en met name praktische tips hoe je dit zelf kan toepassen in jouw leven? Er zijn (nog) geen boeken specifiek over de FIRE movement geschreven, maar er zijn wel veel boeken die kunnen helpen je financiën en je leefstijl zo aan te passen dat je goed kan starten. Dit zijn onze 2 favorieten (met name de 2e is met erg veel humor geschreven):

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Volg ons op Facebook en schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief!

Tot slot: links (zoals naar Bol.com) zijn in sommige gevallen affiliate links. We krijgen een kleine commissie als je een aankoopt doet via een link op deze site. Je betaalt hier zelf uiteraard niks meer voor (maar wij waarderen het enorm).

Welkom! Ik ben de eigenaar van Mindset-business-finance.com. Met ruim 15 jaar ervaring als belegger, zowel als professional bij een bank, als in privé. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je, met als doel dat beleggen toegankelijk wordt voor iedereen en ook jij een passief inkomen op kan bouwen met behulp van beleggen.

Say hello

Find us at the office

Schwede- Busard street no. 40, 77937 Riyadh, Saudi Arabia

Give us a ring

Smith Waltimyer
+86 488 682 876
Mon - Fri, 10:00-17:00

Join us